Despre realizarea unui logo și fișierele acestuia
Cum facem un logo și ce fișiere primești după crearea acestuia sunt informații pe care le considerăm extrem de importante pentru orice antreprenor. De aceea, ne-am decis să scriem acest articol în care să discutăm în detaliu despre procesul de dezvoltare a unui logo — împărțit în pași practici — și despre fișierele finale pe care le vei primi după crearea acestuia. Aceste informații se aplică în realizarea unui logo pentru orice tip de business, indiferent de industrie sau domeniul de activitate.
Crearea unui logo este primul pas în definirea unei identități vizuale pentru un brand și reprezintă elementul de bază în jurul căruia se vor crea noi materiale de design, ce vor fi folosite în comunicarea vizuală a unui business. Află mai multe detalii despre ce este un logo și importanța acestuia pentru un business în articolul nostru — “Ce este un logo și cum îți poate ajuta afacerea”.
Conținutul articolului
Cum facem un logo: procesul de dezvoltare logo și pașii în crearea acestuia
Să începem cu începutul. În procesul de colaborare dintre noi și orice business, ce are ca scop dezvoltarea unui logo și a unei identități vizuale, vom lucra în baza următoarelor elemente principale:
- Contract: Se va completa și semna de ambele părți, înainte de a începe procesul de dezvoltare a logo-urilor.
- Avans de 50% din valoarea contractului: Se va trimite o proformă odată cu contractul.
- Document de briefing: Se va completa online de către client și va fi trimis împreună cu contractul și proforma.
Crearea unui logo va începe după semnarea contractului, achitarea avansului și completarea documentului de briefing.
1. Briefing creare logo: ce trebuie să știm înainte de a face un logo
Documentul de briefing este compus dintr-o serie de întrebări și secțiuni la care clientul va răspunde cu informații relevante despre proiect, cum ar fi:
- Denumirea logoului: Numele ce va fi inclus în logo și sloganul afacerii (dacă există).
- Activitatea afacerii și publicul țintă: Detalii despre domeniul de activitate și segmentul de clienți căruia i se adresează afacerea ta.
- Stilul și interpretarea afacerii: Cum dorești să fie interpretată afacerea ta și mesajul pe care dorești să îl transmită.
- Preferințe legate de logoul: Dacă ai preferințe legate de culori, forme sau elemente grafice pe care le-ai dori incluse sau, dimpotrivă, evitate.
- Alte informații relevante: Orice alte detalii care consideri că ne-ar ajuta în procesul de creație.
Detaliile completate în documentul de briefing vor juca un rol foarte important în pasul următor!
2. Dezvoltarea primelor modele de logo: personalizate pentru afacerea ta
După completarea documentului de briefing, vom putea începe dezvoltarea primelor modele de logo. Acestea vor fi complet personalizate pentru afacerea ta, folosind informațiile pe care ni le-ai oferit în briefing. Având informații clare și bine definite despre afacerea ta, vom putea crea concepte de logo reprezentative pentru aceasta.
Te întrebi cum facem un logo și care este procesul din spatele creării primelor concepte de logo? Minunat! Hai să-ți prezentăm mai jos, pe scurt, procesul nostru de creație a primelor modele de logo pentru orice proiect:
- Analiza documentului de briefing: Primul pas îl reprezintă analiza documentului de briefing și familiarizarea cu afacerea ta. În funcție de informațiile pe care le avem aici, vom putea trece la pasul următor.
- Research/Cercetare de piață: Aici vom căuta informații suplimentare despre afacerea ta, domeniul de activitate, publicul țintă și competitori. Această etapă ne ajută să înțelegem mai bine contextul în care va funcționa logoul tău.
- Sketching/Schițare: Având informațiile strânse din pașii anteriori, trecem la partea de sketching—mai exact, schițarea potențialelor idei pentru primele modele de logo. Aici ne lăsăm imaginația și creativitatea să lucreze pentru a genera concepte unice.
- Digitalizare: După ce am ajuns la câteva schițe de logo pe care le considerăm potrivite pentru afacerea ta, trecem la digitalizarea acestora. Aici vor prinde viață primele modele de logo, create în programul Adobe Illustrator.
- Pregătirea prezentărilor: Odată create primele modele de logo, vom pregăti prezentări ale acestora care vor include:
- Logoul în culori originale.
- Logoul în culori inversate.
- Logoul în alb-negru.
- O prezentare realistică a logoului – cunoscută ca mockup – în care logoul este aplicat într-o situație reală pentru a înțelege mai bine cum va putea arăta expus într-o formă fizică.
- Trimiterea propunerilor: Îți vom trimite prezentările prin e-mail, pentru a le putea analiza în detaliu.
3. Feedback și modificări concepte logo — dacă vor fi necesare
După ce ți-am trimis primele modele de logo, vom aștepta feedback-ul tău și eventuale cereri de modificări, dacă vor fi necesare. Se întâmplă deseori să mergem mai departe cu un concept de logo creat încă din prima serie, sau cu mici modificări aduse acestuia. Dar dacă vor fi necesare modificări, acestea se vor realiza în baza feedback-ului oferit de tine.
Notă: Numărul de modificări incluse este stabilit în funcție de pachetul ales. Astfel, în funcție de nevoile și preferințele tale, poți opta pentru pachetul care ți se potrivește cel mai bine.
4. Finalizarea proiectului de creare logo
Odată ce am ajuns la o versiune de logo de care ești complet mulțumit, urmează procesul de finalizare a proiectului de creare logo. În acest pas, vom pregăti fișierele finale pentru versiunea de logo aleasă, vom crea layout-urile suplimentare (dacă s-a ales un pachet cu logo adaptabil) și vom realiza celelalte elemente incluse în pachetul de creare logo pe care l-ai ales.
Ce fișiere primești după crearea unui logo pentru firma ta
Ajunși la o versiune finală de logo, este timpul să discutăm despre fișierele pe care le vei primi pentru logoul ales. Toate pachetele de creare logo includ fișiere vectoriale și fișiere web. Apoi, în funcție de pachetul și opțiunile extra alese, pot fi incluse și alte elemente de design.
1. Fișiere vectoriale logoul final: folosite la print
În pachetul de livrare vor fi incluse fișierele vectoriale pentru logoul final și toate layout-urile acestuia (dacă ai ales un pachet care le include) și vor veni în formatele: AI, EPS și PDF. Vor fi incluse fișiere vectoriale pentru următoarele versiuni de culori ale logoului final:
- Culori originale: De obicei pentru a fi folosit pe fundaluri deschise.
- Culori inversate: Pentru a fi folosit pe fundaluri închise. Dacă culorile originale sunt pentru fundaluri închise, aceste versiuni vor fi pentru fundaluri deschise.
- Alb-negru: Logourile finale în alb și negru, pentru cazurile în care logoul va fi folosit într-o singură culoare.
Fișierele vectoriale sunt cele ce vor fi folosite la print sau la orice expunere în formă fizică a logoului, datorită calităților acestor tipuri de fișiere de a fi mărite sau micșorate la orice dimensiuni, fără a-și pierde din calitatea grafică.
2. Fișiere web (sau raster) logoul final: folosite în mediul online și digital
În pachet vor fi incluse și fișierele de tip web sau raster, pentru toate versiunile de logo menționate la fișierele vectoriale (culori și layout-uri), în formatele JPG, PNG și SVG. Aceste fișiere au scopul de a fi folosite în mediul online sau digital și nu se recomandă folosirea lor la print sau expunerea în formă fizică a logoului, deoarece își vor pierde din calitate la scalare (mărire sau micșorare).
3. Fișiere suplimentare, în funcție de pachetul de creare logo pe care l-ai ales
În funcție de pachetul de logo design pe care l-ai ales, în pachetul de livrare mai pot fi incluse și alte fișiere. Printre acestea se pot număra:
- Layout-uri logo, pentru logourile adaptabile. Aici pot fi incluse:
- Logo principal: acesta poate fi un logo compus din simbol și text, cu logoul așezat în stânga și textul în dreapta, după caz.
- Logo secundar: dacă logoul principal este compus dintr-un layout cu simbolul în stânga (sau dreapta), atunci logoul secundar va fi cu simbolul deasupra și textul așezat sub. Scopul logoului secundar este de a fi folosit în situațiile în care este mai potrivit decât logoul principal.
- Emblemă: acesta este o adaptare a logoului într-un stil tip emblemă, care de obicei poate fi compus dintr-un layout care include simbolul pe mijloc, iar numele și sloganul scrise împrejurul acestuia. Acesta poate fi folosit în diferite situații în care este mai potrivit decât versiunile anterioare, însă poate fi folosit și la crearea de stickere.
- Scurt ghid logo: Un document în care sunt incluse:
- Toate layout-urile logoului final.
- Denumirea fonturilor incluse în logo.
- Codurile de culori din logoul final.
- Logo adaptabil pentru rețelele de socializare.
- Manual identitate vizuală: Un ghid detaliat pentru folosirea logoului final și implementarea identității vizuale.
- Design cărți de vizită și/sau antet.
- Alte elemente de design alese în formularul de comandă
Toate aceste fișiere vor fi trimise prin intermediul unui link de Dropbox, de unde le poți descărca și vei putea începe să le folosești.
Cum poți crea un logo pentru afacerea ta
După cum se poate vedea în acest articol, noi te putem ajuta cu acest aspect. Iar conținutul articolului îți prezintă clar cum va decurge o colaborare cu noi, cum facem un logo și care este procesul din spatele creării unui logo. Pentru a face totul cât mai ușor și rapid pentru tine, îți lăsăm mai jos formularul nostru de comandă, pe care îl poți folosi pentru a ne trimite proiectul tău. În acesta vei găsi pachetele noastre și prețurile pentru crearea unui logo, cât și posibilitatea de a-ți configura propriul pachet cu opțiunile care se potrivesc nevoilor și bugetului tău.
Concluzie
În concluzie, crearea unui logo este un pas fundamental în stabilirea identității vizuale a afacerii tale. Prin parcurgerea pașilor descriși în acest articol — de la completarea documentului de briefing, dezvoltarea primelor modele de logo personalizate, oferirea feedback-ului și până la primirea fișierelor finale — ne asigurăm că logoul final va reflecta cu adevărat valorile și obiectivele business-ului tău.
Am detaliat procesul nostru de colaborare și am explicat ce fișiere vei primi după crearea logoului, astfel încât să poți utiliza logoul în toate mediile necesare, fie ele digitale sau tipărite. Indiferent de industria sau domeniul în care activezi, un logo bine conceput este esențial pentru a comunica eficient cu publicul țintă și pentru a te diferenția de competitori.
Suntem aici pentru a te ajuta să îți materializezi viziunea și să îți dezvoltăm identitatea vizuală într-un mod profesionist și eficient. Dacă ești pregătit să începi acest proces, te invităm să completezi formularul nostru de comandă și să ne permiți să te ghidăm în această călătorie către un branding de succes.